osnovno o orhidejamavrste orhideja

phalaneopsis orchidOrhideje (Orchideaceae) su druga najveća porodica među cvjetnicama i veće su od porodice trava (Poaceae) ili porodice ruža (Rosaceae). 

Botaničari priznaju oko 1.000 rodova s 25.000 do 30.000 vrsta. Orhideje naseljavaju gotovo sva staništa osim polarnih i vrućih pustinjskih predjela. 

Ipak, ova porodica, koliko god brojna bila nema predstavnike među vodenim biljkama. 

I koliko god brojne bile, individualno su vrlo rijetke. Ove prekrasne biljke su žrtve krčenja šuma i kultiviranja zemljišta, prirodna staništa im se smanjuju i bezobzirno uništavaju. 

Prašume Kolumbije i Brazila polako nestaju i ustupaju mjesto plantažama kave. 
Stoljećima orhideje predstavljaju egzotiku i mističnost i izuzetno cijenjene zbog ljepote i krhkosti, pa ih možete naći kao temu na odjevnim predmetima, postoji nakit u obliku orhideja, koriste se u prehrani, često su korištenea kao logotip su ih koristile mnoge prehrambene marke... 

Vanilla je najpoznatija jestiva orhideja. Osim toga, strastveni sakupljači i danas uništavaju ugrožene vrste iako su iste strogo zaštićene. 

U Hrvatskoj su sve domaće vrste orhideja (kaćuni) zaštićene

najskuplja orhideja

orchidaeceae phalaenopsis pinkbrownNajviša cijena postignuta za orhideju je USD 202,000 a najskuplji Cymbidium kultiviran od strane Shenzhen Nongke Grupe iz Kine, koja inače intenzivno radi na znanstvenim istraživanjima u agrokulturi.

orhideje koje kupujemo

old phalOd orhideja pristiglih s prirodnih staništa tijekom proteklog vremena nastali su brojni raskošni križanci (hibridi, hybrids) jer se orhideje rado križaju. 
Ipak, stručnjaci su uspjeli izvorne vrste razmnožavati sjemenom. 

Te biljke se mogu nabaviti u specijaliziranim trgovinama koje nabavljaju orhideje iz rasadnika koji se bave uzgojem orhideja, pa kupujte mirne savjesti i uz vrlo pristojne cijene. 

Vrtlari i botaničari su birali primjerke biljaka i radili na križanjima kako bi dobili čvršće orhideje bujnijeg i učestalijeg cvata te smanjenih potreba za egzotičnim uvjetima održavanja. 
Tako ove biljke više nisu zahtjevna egzotika. 

Zanimljivo je da broj hibrida neprestalno raste jer su orhideje biljke koje rado prihvaćaju križanje. Tako se sada go gotovo svakojm domu mogu naći orhideje jer su Phalaenopsis, Dendrobium, Cymbidium, Oncidium, Paphiopedilum, Miltonia, Zymbidium o ostale vrste postale vrlo dostupne. 

Vlaga, voda, zalijevanje, svjetlost, stanište, razmnožavanje, svakodnevno održavanje bitni su faktori uzgoja i njege orhideja. 
Orhideje možete uzgajati u supstratima,na kori drveta s nešto mahovine, u hidrokulturi...

Postoje orhideje koje imaju izražene lukovice i orhideje bez gomolja....

sistemetika orhideja

stari phalSistematika je znanstvena disciplina koja istražuje raznovrsnost i njihove međusobne veze. 
Klasifikacija orhideja je u velikoj mjeri tehničke i praktične prirode i današnje podjele priznaju skupine kao oblik podjele. 
Skupine su grupe rodova koje imaju slične karakteristike i koje se mogu koristiti za križanje kako bi se proizveo hibridni rod. 

Prilikom klasificiranja, orhideje smo podijelili u skupine: Paphiopedilum, Cymbidium, Oncidium, Cattleya, Pleurothallids, Dendrobium, Vanda i Phalaenopsis.

Imenovanje hibrida orhideja

phalaenopsis from sanjaImenovanje: Imena biljaka, odnosno biljnih skupina pišu se na latinskom jeziku (ili u latiniziranom obliku) u skladu s Međunarodnim kodeksom botaničke nomenklature (International Code of Botanical Nomenclature (St Luis Code, 1999)). 
Imena uzgajanog bilja biljaka pišu se u skladu s Međunarodnim kodeksom nomenklature uzgajanog bilja (International Code of Nomenclature for Cultivated Plants (I.C.N.C.P. or Cultivated Plant Code, 2004)). 
Sva imena orhideja navode se tim pravilima. Npr. iz imena orhideje, možete saznati: 
Paphiopedilum Dollgoldi Golden Girl 
AM/AOS Paphiopedilum: 
rod orhideje Dollgoldi: 
grex hibrida Golden Girl: 
kultivator AM/AOS: 
nagrada

Royal Horticultural Society (RHS)

Royal Horticultural SocietyFCC/ RHS Royal Horticultural Society (RHS) promovira hortikulturu i vrtlarstvo kako u Velikoj Britaniji tako i u Europi. Osnovano je 1804 godine u Londonu, Engleska a 1861 godine, Princ Albert ga proglašava kraljevskim. Na cvjetnim izložbama dodjeljuju se sljedeće nagrade. 
- FCC: First Class Certificate 
- AM: Award of Merit 
- PC: Certificate of Preliminary Commendation 
- BC: Botanical Certificate

American Orchid Society (AOS)

American Orchid SocietyAmerican Orchid Society (AOS) ima namjeru biti vođa na području orhideja. Udruženje dodjeljuje sljedeće nagrade: 
- FCC: First Class Certificate 
- AQ: Award of Quality 
- AD: Award of Distinction 
- AM: Award of Merit 
- CCM: Certificate of Horticultural Merit