16 Najljepsih cvjetova na svijetuCanna- Kana
Ne samo da ima prelijep cvijet vec i listove koji podsjecaju na bananine, dolazi u kombinaciji mnogi boja, populalizirana je u Viktorijansko doba.
http://img200.imageshack.us/img200/9172/cannan.jpg
Cherry Blossom-Japanska tresnja
Neoficijalni cvijet Japana, prilikom njenog cvijetanja organizuju se festivali kako u Japanu tako i u S.A.D. najcesce boje roza i bijela, prelijepo je i vidjeti kad latice opanu i pokriju tlo ispod nje :)
http://img7.imageshack.us/img7/8199/cherryblossomp.jpg
Colorado Columbine-Aquilegia coerulea
Raste na "Stjenovitim planinama" u S.A.D. iznad 4200 metara nadmorske visine, pazite, ako ga uberete mogu da vas kazne od 5 do 50 $ .
http://img200.imageshack.us/img200/4182/coloradocolumbine.jpg
Hydrangea-Hortenzija
Magicna snijezna loptica od latica, sta drugo reci, moze se naci u mnogim pastelnim bojama a omiljeni je cvijet u vrtovima i na vjencanjima :) 
http://img29.imageshack.us/img29/6571/hydrangea1.jpg
Lily of the Valley-Djurdjevak
Najbolji znak proljeca, inspiracija je mnogi legendi, jedna od njih je i da je nikao iz kapljica krvi svetog Djurdja dok se ovaj borio sa azdajom.
http://img29.imageshack.us/img29/7002/lilyofthevalley.jpg
Calla Lily-Kala
Vizuelno veoma lijep i elegantan ovaj cvijet je iz porodice otrovne vrste Zantedeschia, svi djelovi cvijeta su veoma toksicni i smrtonosni za djecu i zivotinje !
http://img10.imageshack.us/img10/756/callalily.jpg
Black Eyed Susan-Rudbeckia hirta
Veoma uocljiva sa svojim kontrastom zute boje i crnog tucka je omiljen u mnogim dvoristima.
http://img10.imageshack.us/img10/6020/blackeyedsusan.jpg
Bleeding Heart-Dicentra
Stanovnik sjenoviti vrtova je lijepo koliko i Japanska tresnja, postoji u crvenoj, bijeloj i rozoj boji, cvijeta od Aprila do Juna.
http://img195.imageshack.us/img195/8236/bleedinghearts.jpg
Blue Bells-Plavi zvoncici
U proljece mnoge Evropske sume su pokrivene plavim pokrivacem od ovoga cvijeta, kazu da je imeo dobio po romanticnoj poemi iz 19. vijeka koja kaze da simbolizuje samocu i kajanje :(
http://img195.imageshack.us/img195/7793/bluebells.jpg
Lantana
Magnet za leptire sa godinam i rastom se mijenja spetkar boja cvijeta, jednom posadjena je veoma teska za ukloniti . 
http://img195.imageshack.us/img195/7912/lantana.jpg
Rose-Ruza
Za mene naj ljepse i naj romanticnije cvijet, svaka darovana ruza ima svoje znacenje , od zute ruze prijateljstva do crvene ruze iskrene ljubavi... :)
http://img195.imageshack.us/img195/6385/rosesa.jpg
Oriental Poppy-Orijentalni mak-Papaver orientale
Cvijet "Carobnjaka iz Oza", svojom napadnom bojom mami kako u proljece tako i sa prvim jesenjim kisama.
http://img14.imageshack.us/img14/7267/orientalpoppy.jpg
Mussaenda erythrophylla (Ashanti Blood, Red Flag Bush, Tropical Dogwood)
Tropski cvijet starog svijeta, od zapadne Afrike do centralne Indije i juzne Azije do juzne Kine svojim predivnim crvenim i zutim cvjetovima mamac je mnogi leptira,pcela i ptica.
http://img200.imageshack.us/img200/1124/mussaenda.jpg
Begonia
Prvi put predstavljena u Engleskoj 1777g. danas veoma popularan i prelijep cvijet uspjeva kako i u vrtu tako i u kuci, veoma cjenjena kako zbog cvijeta tako i zbog lisca.
http://img44.imageshack.us/img44/4193/begonia.jpg
Ixora
Takodje poznata pod nazivom "zapadno Indiski jasmin" , cesto upotrebljavan u Indiskoj narodnoj medicini simbolizira unapredjenu seksualnost i budjenje strasti, ma ko ga nebi pozelio kao poklon :) !
http://img44.imageshack.us/img44/2269/ixora.jpg
Dendrobium-Orhideja
Jedna od mnogi vrsta veliki tropski orhideja, cvijetovi su tako slozeni da izgledaju magicno i predivno sa svojim perfektnim rasporedom.
http://img198.imageshack.us/img198/8291/dendrobium1.jpg

Admin · 930 views · 4 comments 

14 Jun 2009 


Ekstrakt biljlke „turnera ulmifolia” pomaže antibioticima gentamicin i kenamicin u lečenju bakterije stafilokoke aureus otporne na meticilin (MRSA), otkrili su brazilski istraživači. Zaraženost pomenutom bakterijom može da ima raznovrsne simptome - od potkožnih čireva, do infekcije krvi, pluća i rana nastalih operacijom. Takve infekcije mogu da se leče samo skupim antibioticima koji se administriraju intravenozno, prenosi Rojters.

Turnera ulmifolia poboljšava efekat antibiotika tako što modifikuje otpornost mikroba, ističe dr Enrike Kutinjo sa Univerziteta regiona Kariri, koji je rukovodio timom brazilskih stručnjaka. 

Turnera je mala jednogodišnja biljka, koja se može naći na severu Brazila, a lokalno stanovništvo je smatra korovom. Ova biljka sadrži flavonoide, alkaloide, tanine i jedinjenja fenola. Koristi se u alternativnoj medicini kao lek protiv zapaljenja i za izbacivanje sekreta iz pluća. 

Pri testiranju u laboratorijskim uslovima „turnera umifolia” sama nije delovala na MRSA bakterije, ali je kombinovana sa gentamicinom ili kenamicinom pojačavala dejstvo tih antibiotika. 

To otvara mogućnost za razvoj medikamenata koji bi uspešnije delovali na MRSA bakterije od dosadašnjih, naglašavaju brazilski stručnjaci.