CVEĆE ZA VENČANJA


Kale su decenijama poznate kao lepo i kvalitetno cveće, a najčešće se upotrebljavaju za pravljenje svadbenih buketa i reprezentativnih aranžmana, dok se forme manjeg rasta gaje kao saksijsko cveće

 

Kale rastu u vlažnim, močvarnim područjima Afrike, gde su skoro kao korov, a najčešće se uzgajaju kao sobne biljke. Zanimljiva je kao rezano cveće zbog posebnih cvetova na dugim stabljikama. U stručnoj terminologiji zove se spatha, a nemački naziv za ovu biljku je zmijski koren jer, prema predanjima, leči od ujeda zmije. Tek kasnije, naziv je promenjen u čast italijanskog fizičara i botaničara Frančeska Zantedeskija, koji je u opštoj upotrebi zadržao osnovni naziv roda i vrste, zbog čega je ova biljka poznata pod imenom zantedeskija.

  Neophodno obilno zalivanje
  Kale traže nešto težu zemlju koja mora da bude bogata humusom i hranljivim materijama. Često se koristi i mešavina baštenske zemlje i treseta. Biljkama najviše odgovara neutralna reakcija zemljišta, a zahtevi za vodom su veoma veliki, pa zalivanje mora da bude obilno i često, a dvonedeljno prihranjivanje je obavezno. Kod rane avgustovsko-septembarske sadnje cvetanje počinje početkom oktobra meseca, a najveći intenzitet postiže se u rano proleće. Tek nakon prestanka cvetanja krajem aprila i početkom maja treba prestati sa zalivanjem, jer nastupa period mirovanja posle kojeg kala opet cveta. Razmnožava se kroz deljenje ili ako joj narastu male mladice sa strane.