Sadnja ruža


rose_bicolor


Idealno vrijeme za sadnju ruža je studeni no možete ih saditi i u rano proljeće do travnja. Noćni mrazevi ne mogu oštetiti ružu no morate paziti da se korijen nikada ne smrzne. To znači da ih posebice prve godine zaštitite plastičnim vrećama i slamom. 

Za sadnju ruža si morate uzeti dovoljno vremena jer je potrebno iskopati jamu dimenzija barem 40x40x40 cm. Ruže sadimo u pojedinačne jame, pazeći da mjesto cijepljenja bude oko tri prsta ispod površine tla. Korijenje mora slobodno visjeti a ne savijati se uz stjenke jame u koju se ruža sadi. Pazite da je mjesto cijepljenja ispod razine tla jer će tako cijepljeno mjesto biti zaštićeno od hladnoće tokom prve zime kada je mlada ruža najosjetljivija. 

Ukoliko sadite stablašice, u jamu najprije postavite jedan štap jer bi njegovim naknadnim postavljanjem mogli oštetiti korijen. 

Nikada ne zalijevajte jamu prije sadnje već zalijte sadnicu kada je zasađena. Preporuča se namakati ruže prije sadnje u vodi a nakon toga odrežite trule i tanke grane te one dijelove koje pokazuju znakove bolesti.