CVIJEĆE IZ VRTA - ŠARENI LJETNI BUKET


Cvijeće je najbolje rezati u jutarnjim ili večernjim satima i odmah staviti u vodu


Kako nam je ljeto svakim danom sve bliže, a prvi ljetni cvjetovi samo što nisu procvali, predložit ćemo vam kako da procvjetalo cvijeće iskoristite za stvaranje šarena buketa. Postoji li išta ljepše od buketa koji ste složili ubravši cvijeće u vlastitom vrtu? Imate li mogućnost, u vrtu ostavite nekoliko gredica na koje ćete posijati cvijeće koje ćete iskoristiti za rez. Takvo cvijeće treba plodno tlo i ekspoziciju osunčanu barem polovicu dana. Za rezanje vam mogu poslužiti gotovo sve cvjetne vrste. Cvijeće je najbolje rezati u jutarnjim ili večernjim satima, i po mogućnosti ga odmah staviti u vodu. Kada ga složite u buket, cvjetne stapke režite ukoso kako bi površina koja upija vodu bila što veća. Kada složite buket, stavite ga u vazu i sjetite se da vodu treba promijeniti svaki dan. Evo nekoliko vrsta koje možete posaditi u vrt, a one će vas nagraditi prekrasnim cvjetovima koji dugo traju u vazi.

ImageImage

KADIFICA (Tagetes sp.)
Kadifice su vrsta koja je možda poznatija kao cvijeće za gredicu. U tu svrhu sade se niže sorte narančastih, žutih, ali u posljednje vrijeme i bijelih cvjetova. Međutim, zbog velikog broja sorti, od kojih neke narastu i do 75 cm, koristi se i za rez, kao rezana dugo ostaje svježa u vazi. Više biljke pogodne za rez krase krem-žuti i narančasti cvjetovi.

ImageImage

Georgina (Dahlia sp.)
Kao i gladiola, i georgina ima gomolj i cvate do prvih mrazeva. Cvjetne glavice dijele se u nekoliko oblika. Osim velikog broja oblika, cvijet može biti najrazličitije obojen, od bijele do tamnopurpurne. Cvjetovi mogu biti jednobojni ili prošarani. Ovisno o sorti narastu i do 250 cm. Dalije vole osunčana mjesta i hranjivo, humusno tlo. Razmnožavaju  se dijeljenjem gomolja, od kojih svaki dio mora imati komad korijenova vrata.

ImageImage

CRNIKA (Nigella damascena)
Crniku krase cvjetovi plave boje, iako mogu biti bijeli i ružičasti. Osim cvjetova, stapku krase i zanimljivi perasti listovi. Skromnih je zahtjeva pa je nije teško uzgojiti. Voli osunčane, eventualno polusjenovite položaje. Razmnožava se sjemenom, često tako da se sama posije. Cvatnja je relativno kratka, a plave cvjetove obično zamijene zanimljivi suhi plodovi koji su izuzetno lijepi za sušene bukete.

Image

PERJANICA (Celosia argentea)
Kod nas se još zovu i pjetlova kresta. Krase je dvije vrste cvijeta - jedan je rasperjani i spada u skupinu Celosia argentea var. Plumosa, a druga je baršunasta i izgledom podsjeća na pjetlovu krestu Celosia argentea var. Cristata. Cvjetovi dolaze u jarkim bojama poput žute, ružičaste, narančaste, crvene. Dugo ostaju svježi u vazi, a sušenjem ne gube boju. Narastu do 75 cm u visinu.

Image

DJEVOJAČKO OKO (Coreopsis sp.)
Naraste od 60 – 100 cm u visinu, podnosi gotovo sve uzgojne uvjete, osim teškog tla i jako sjenovitog položaja; što ima više sunca, to bujnije cvate. Visoke biljke trebaju potporanj kako ne bi polijegale. Cvatne glavice uglavnom su žute boje, a ponekad mogu biti prošarane narančastom ili smeđom.

ImageImage

GLADIOLA (Gladiolus sp.)
Gladiola spada u gomoljasto cvijeće. Zanimljiva je zbog cvjetnih stapki koje narastu i do metar visoko, stoga im je obvezno potreban potporanj. Cvate od srpnja do prvih mrazova. Cvijet dolazi u različitim bojama - crvenoj, ružičastoj, žutoj... Idealno ju je ubrati kada se otvore tek prvi cvjetovi, jer će se ostatak cvjetne grane postupno otvarati u vazi, što također osigurava svjež izgled biljke.

ImageImage

NEVEN (Calendula officinalis) 
Neven je biljka koju svi poznaju, ako ne kao ukrasnu, onda sigurno kao ljekovitu biljku. Cvjetne glavice mogu biti jednostavne, poluispunjene i ispunjene. Boja varira od svijetložute do tamnonarančaste. Naraste do 80 cm u visinu. Neven je biljka koja se lako samozasijava, pa ovisno o tome koliko vam je draga ova vrsta, to može biti dobro ili loše svojstvo.

ImageImage

CINIJA (Zinnia elegans)
Ova biljka svima je dobro poznata zbog svojih šarenih cvjetnih glavica koje dolaze u svim nijansama boja, osim plave. Cinija ima i različite oblike cvijeta, a i visina joj varira ovisno o sorti od 20 - 75 cm. Može se uzgajati u ukrasnim posudama ili koristiti za rez. Dugo ostaje svježa u vazi, a najbolje ju je brati u ranim jutarnjim satima, u vrijeme otvaranja cvijeta.