CRVENA STROMANTAStromanta je gomoljasta biljka koja potječe s područja Južne Amerike. Najrasprostranjenija je u Brazilu, Kolumbiji i Venezueli. Listovi su joj sivozelenkasti, prošarani svijetlim mrljama. Naličje lišća je crveno, a vrhovi zašiljeni. Listovi formiraju grmoliku rozetu koja naraste do 50 cm u visinu i 60-ak cm u širinu. Cvjetovi su joj bijeli do svjetložuti. Na prirodnim staništima cvate zimi i u proljeće, no uzgojena kao lončanica vrlo rijetko procvate.

Održavanje i njega:

Biljku smjestite na polusjenovito do sjenovito mjesto. Stromanta nije ljubiteljica vode pa ju je dovoljno zaliti jednom u 7 – 10 dana. Prije sljedećeg zalijevanja dopustite da se gornji sloj supstrata do dubine od 2 cm osuši. Od travnja do rujna prihranite ju svakih mjesec dana gnojivom za zelene sobne biljke. Osigurajte joj dovoljno zračne vlage tako da ju prskate ili da ju tijekom zime držite na podlošku s vlažnim glinenim kuglicama. Biljku presađujte u proljeće kada korijenje počne prolaziti kroz otvore za drenažu.

Upute i trikovi:

Stromanta ne voli nagle promjene temperature. Nagla kolebanja mogu dovesti do propadanja biljke. Jednak učinak na biljku imat će i višak vode. Zato prilikom sadnje obavezno u lonac stavite drenažni sloj.