AmarilisLegenda kaze da je Amarilis bio stidljiva plasljiva nimfa. Amarilis je  jako zaljubio u Altea, pastira  koji je imao snagu Herkulesa i lepotu poput Apolona , ali njena osecanja su bila neuzvracenom. Nadajuci se da ce pridobiti ljubav Altea, Amarilis je trazio savet od Delfa. Nakon instrukcije, Amarilis devojka obucena u belo se pojavila se na vratima Alteo za 30 noci, svaki put joj je srce ranio sa zlatnom strelom. Kada se na kraju posle 30  noci Alteo otvorio svoja vrata, tu pred njim je bio upecatljiv crveni cvet, nastao od krvi srca Amarilis.  Takav cvet do tad nije vidjen po svojoj lepoti i crvenoj boji.Uz ovaj romantičnu,  iako tragicnu prica kao pocetak, nije neobicno da je danas Amarilis simbol ponosa, odlucnosti i blistave lepote. Amarilis  je svoje ime dobio 1837 godine, zahvaljujuci dekanu iz Mancestera, Vilijam Herbertu. Iako niko nije sasvim sigurano zasto je on izabrao ovo ime., veruje se da je zbog slicnosti biljka da “zvezdom Danicom”.  Hippeastrum “je grcki naziv za” zvezdu konjanika takodje poznatu kao zvezdu viteza. Prvi komercijalni odgajivaci amarilisa su holandski uzgajivaci koji su uvezli  nekoliko vrsta  iz Meksika i Juzne Amerike i poceli razvijati sorte i hibrida od njih u 18. veku, a prvi od njih stigao Severnoj Americi pocetkom 19. veka. Godine 1946 dva holandska uzgajivaca premestena u  Unije Juzne Afrike i poceo uzgoj amarilisa tamo. Iako je vecina amarilisa dolaze iz Holandije i Juzne Afrike , nove vrste su uzgojene u  u Sjedinjenim Drzavama, Japanu, Izraelu, Indiji, Brazilu i Australiji.

 

Crvena, , roze, bela, narandzasta, zuta, i bledo zelena, ukljucujuci razlicite obojene pruge i ivice na laticama je jedan od razloga zato je ova cvet toliko popularan u svetu.  Neki cvetovi su jedinstvene boje ili sare na svih sest latica dok drugi imaju izrazenije boje na gornjem latica nego na donjem. Kopd nas ovaj cvet moze da se vidi u cvecarama oko novogodisnjih praznika i to je to, verovatno nabavna cena od 3 eura po komadu kad prodje proceduru u cvecarama i aranzira se ima vecu cenu i ljudima je to puno novaca.

Rezani cvet amarilisa se moze cuvati tako sto se okrene naopako i sipa se vode u supljinu u stabljici koja se zatim uz malo tkanine zatvori i ostavi se tako da visi naopako. Amarilis se smatra zimskim cvetom jer tad cveta kod nas ali se moze nabaviti tokom cele godine. Za razliku od vecine cveca kojem smeta toplota i grejanje amarilisu ona odgovara i  dobro se drzi uzatvorenom prostoru u decembru. Amarilisi su zedni cvetovi i potrebno im je omoguciti dosta vode, znaci duboka vaza sa dosta vode im odgovara.

Amarilisi ce se sami aranzirati i nije potrebno mnogo muke da se napravi aranzma od njih, nekoliko grancica ili listova i amarilis je aranziran. Kod nas su u modi aranzmani za jako puno zelenila i prateceg materijala ali to ce samo umanjiti lepotu ovog cveta. Dosta je samo umotati aranzman u celofan da se zastiti od spoljnih uslova i transporta, koji ce se skinuti nakon sto se aranzman preda. Ovo bi trebala biti praksa za amarilise posto oni kao i ljiljani znaju da sa polenom uflekaju tkanine. Ako dodje do ovog ne treba paniciti nego uzeti lepljivu traku i zalepiti je na tkaninu, nakon skidanja bi trebao ostati polen zalepljen na traku.