Blog posvećen cveću, cvećarima i cvećarama

Sve o aranžiranju cveća, cvećarskom poslu, nabavci...

25
Sep 2012
21:15

Boja cvijeća

Kategorija: O cvecu

 

Crvena ruza * – svakako prva asocijacija kada govorimo o crvenom cvijecu. Misticnost crvene ruze je u tome sto je ona vijekovima bila izvor nemarljivih inspiracija. Ipak, crvena ruza je zapamcena kao simbol ljubavi I strasti.

Crvena margareta – je poznata po tome sto se smatra cvijetom koji izjavljuje ljubav. O ovom cvijetu govorio je cak I Konfucije. On je smatrao da se ovo cvijece treba koristiti za meditaciju, I da jedna latica ovog cvijeta, stavljena na dno flase sa venom, dovodi do dugog I zdravog zivota.

Crvena lala  – je cvijet koji, samo u ovoj boji, oznacava izjavu ljubavi. Takodje se smatra da poklanjanjem crvene lale dajemo nekom da znanja da nam moze vjerovati.

Crveni amarilis   je cvijet koji sa sobom nosi legendu. Legenda kaze da je amaralis nastao kao stidljiva nimfa.  Amarilis je bila zaljubljenja u Altea, koji je bio pastir snazan kao Herkul I lijep kao Apolon. Nazalost, njena osjecanja su bila neuzvracena. Zato mu je ponudila ono sto znad a on zeli vise od svega: cvijet koji ne postoji nigdje. Amaralis je zatrazila pomoc proroka, I slusajuci njegove savjete uspjela je pronaci ono sto je trazila. Obucena sva u bijelo, pojavljivala se na Alteovim vratima 30 noci zaredom, svaku put probadajuci svoje srce strijelom. Kada je Alteo, napokon, otvorio vrata ugledao je tamno crveni cvijet, obojen krvlju iz Amarilisaninog srca.  Ova, iako tuzna, ali romanticna prica dovodi do pravog znacenje ovog cvijeta. Danas, crveni amarilis se smatra simbolom ponosa I blistave ljubavi. Zato, ako zelite nekome pokazati da ga stvarno volite, ovo je cvijet koji trebate pokloniti.

Crveni karanfil  * - je cvijece za koje se vjeruje da je nastalo od suza Bogorodice. Samim tim, karanfil se smatra simbolom najcisce I najsikrenije majcinske ljubavi.

Crvene gladiole * - predstavljaju zaljubljenost. Takodje, oznacavaju I snagu. Buketom crvenih gladiola poslacete poruku strasti, I izazvacete leptirice kod voljene osobe.

 

 

 

∞ Bijelo cvijece ∞

 

Bijela boja je simbol mira, cistoce, ali isto tako ostavlja utisak njeznosti. Osim toga, ona je simbol nevinosti, rodjenja, dobrote I svjetlosti. Bijela boja iznacava I eleganciju, te se smatra osvjezavajucom bojom, cak se smatra I savrsenstvom. Svidja se onima koji teze slobodni, I onima koji zele naglasiti cistocu.

Bijeli zumbul  *- je cvijet koji simbolizuje vijernost I dusevni mir.

Bijeli iris *- je cvijet koji se pojavljuje svake godine nakon zime, zbog cega se smatraju simbolom zivota I novog pocetka. Svojom elegancijom I jednostavnoscu simbolisu nadu, mudrost, vjeru, hrabrost, ali posebno cistocu I nevinost. Osim toga, savrsen su poklon za prijatelje.

Bijela kala  *- je cvijet koji je posvecen Heri, Zevsovoj zeni. Nevjerni Zevs je dobio sina, kojem je dao ime Herkul. Iako je Herkulova majka bila obicna smrtnica, Zevs je zelio da njegov sin ima posebne bozanske moci. Jedne noci bebu je odnijeo kod Here, koja je spavala da bi preko noci mogla hraniti Herkula. Nakon budjenja, Hera je Herkula odgurnula od sebe. Legenda govori da se tada njeno mlijeko prosulo po univerzumu, formirajuci Mlecni put. Samo nekoliko kapi mlijeka je palo na Zemlju. Te kapi se smatraju prvim cvijetovima kala.  Iz ove legende, dolazimo da zakljucka da poklanjanjem bijele kale dajete do znanja da je ta osoba, za Vas, jedinstvena I savrsena.

∞ Roze cvijece ∞

 

Za cvijece roze boje se smatra da oznacavaju mladost,uzivanje I nevinost.

 

Roza margareta  *- je simbol odmora, dugog zivota I uzivanja. Ukoliko zelite nekom da se izvinete, ovo cvijece je idealan izbor.

Roze lale  *- su cvijece koje simbolise kraljevski zivot. Zato pazite kome, I u kojoj prilici, poklanjate ovo cvijece u ovoj boji.

Roza alstromerija  *- je cvijet koji se smatra simbolom bogastva I srece.

Roza orhideja  *- je jedna od najpozeljnijih ukrasnih biljaka. Orhideja predstavlja ljubav, ljepota I snagu. Roze orhideje se smatraaju cvijecem iskrene ljubavi,pa su zato idealan poklon za godisnjicu.

Rozi ljiljan  *- je cvijet, koji se, takodje, smatra cvijetom prave ljubavi. Ovaj cvijet je poseban jer predtavlja ljubav koja moze biti potisnuta. Ukoliko zelize nekome dati do znanja da mu se divite, dag a smatrate dobrom osobom, buket rozih ljiljana je idealan poklon. Poklanjanjem ovog cvijeca, odabranoj osobi saljete poruku “uzivam u svakom trenutku s tobom”

∞ Zuto cvijece ∞

 

Zuta boja,sama po sebi, u nama izaziva osjecaje srece. Takodje, ova boja je I simbol prijateljstva, a buketi zutog cvijeca simbolisu nove pocetke I uzivanje.

žuta boja budi osećanje sreće i veselosti. 

Zute ruze  *- imaju suprotno znacenje medju ostalim ruzama. Ove ruze zasluzuju  posebno mjesto,jer su one simbol prijateljstva. Ukoliko zelite prijatelju/prijateljici da izmamite veeeeeeliki osmijeh na lice, ucinite to buketom zutih ruza.

Zuta margareta  *- je simbol Sunca, te je Japanci, zbog rasporeda njenih latica, smatraju primjerom savrsenstva. Naime, zuta margareta je simbol simpatisanja.”.

Zuti suncokret  *- se smatra najsrecnijim cvijetom na svijetu. S obzirom na to da je on simbol dugovjecnosti I odanosti, jako je lijep poklon dragoj osobi. Izgled Sunca mu daje toplinu koja ga ujedno cini I cvijetom strasti.

 

 

 

 

Jelena Drinic