Blog posvećen cveću, cvećarima i cvećarama

Sve o aranžiranju cveća, cvećarskom poslu, nabavci...

24
Dec 2012
14:47

Cveće na terasi

Kategorija: cvece

Pri izboru biljaka morate voditi računa o strani sveta, o veličini žardinjere, kao i o boji fasade i ograde terase.

Najbolje vreme za sadnju sezonskog cveća i ukrašavanje terasa je mesec april. Pri izboru vrsta možete se prepustiti trenutnoj inspiraciji, ili zasaditi biljke prema planu o kojem ste razmišljali tokom zime. U svakom slučaju, cilj je isti - da cveće ulepša vašu terasu sve do poznih jesenjih dana. Pri izboru biljaka morate voditi računa o sledećem: prema kojoj strani sveta je okrenut balkon ili terasa, o veličini žardinjere, da li u žardinjeri već imate nešto od trajnog zasada, kao i o boji fasade i ograde terase.

Vrste koje se preporučuju za sunčane ekspozicije su:petunija, surfinija, kadifica, ageratum, lobelija, muškatla, verbena, prkos, salvija, niske dalije, floks, dragoljub, gazanija... Manje poznate vrste jednogodišnjeg cveća mogu da se gaje na suncu i u polusenci, a to su nemecija, mimulus, sutera, čašica, godecija, sanvitalija, slamnati cvet, zlatni mak, delosperma, osteospermum, lotus, bidens, brahikoma. Od višegodišnjih vrsta koje ne mogu da prezime napolju preporučuju se dipladenija, bugenvileja, akalifa, mnogocvetna zečja detelina, dihondra i lantana.

Za sadnju iznad osmog sprata, gde su biljke više izložene suncu i vetru, preporučuju se niže vrste kao što su ageratum, čuvarkuća, sedumi, prkos i delosperma.

Vrste za polusenku ili senku su:gomoljasta begonija, minđušica, lobelija, ukrasna koprivica (šarenog dekorativnog lišća), kadifice, lepi jova, hortenzija, dihondra (puzavica), hedera, vinka (puzavica), bakopa, torenija...

Veličina žardinjera

Najbolje su žardinjere sa ugrađenim rezervoarima za vodu, dužine od 60 cm do jednog metra. U žardinjere dužine od 60 cm može da stane pet biljaka, od 80 cm šest, a čak 8 do 10 biljaka u one koje su duge jedan metar. Žardinjere moraju biti najmanje 15 cm duboke i 20 cm široke.

Zemlja

Zemlja za sadnju treba da bude što kvalitetnija. Na našem tržištu može se nabaviti zemlja inostranih proizvođača koja je namenjena za sadnju balkonskih biljaka. Takva zemlja je sterilisana i obogaćena hranljivim materijama. Doduše malo je skuplja, ali se isplati, jer su biljke zdravije i lepše. Kod višegodišnjih biljaka dovoljno je samo promeniti površinski sloj zemlje i redovno ih prihranjivati.

Sađenje

Između sadnica obavezno ostavite razmak širine šake. Biljke koje brzo rastu, na primer surfinije, zahtevaju više masta. Na dnu žardinjere ili saksije stavite drenažni sloj od komadića glinene saksije, hidrokulturu ili parčiće stiropora, ukoliko imate klasične žardinjere. Iznad toga stavite sloj zemlje, blago sabijte zemlju i dodajte osmokotno đubrivo. Rasad sa kontejnerom (saksijom) pre sadnje dobro zalijte potapanjem u kofu sa odstajalom vodom. Kada prestanu da izlaze mehurići vazduha iz zemlje, rasad izvadite iz saksije i stavite ga u žardinjeru. Raspored biljaka treba da bude takav da visoke biljke idu pozadi, a niske i viseće napred. Međuprostor napunite zemljom. Zemlju u žardinjeri, ili saksiji pažljivo sabijte. Ostavite bar 3 cm od gornje ivice žardinjere ili saksije da prilikom zalivanja voda ne bi isticala preko ivica.

Zalivanje  

Ne preporučuje se direktno zalivanje vodom sa česme, već napunite kanticu vodom i ostavite je da prenoći. Biljke zalivajte rano ujutru, a ukoliko je veoma toplo i ujutru i kasno uveče. Ako se biljke gaje u saksijama voda ne bi smela da ostane u podmetaču (izuzev oleandera), jer preterana vlaga izaziva truljenje korena. Posebne saksije i žardinjere sa rezervoarima za vodu omogućavaju da se biljke samostalno snabdevaju vodom, po potrebi, uz povremeno zalivanje, ili dopunjavanje rezervoara. Redovno uklanjajte uvenule cvetove pomoću.

Izvor: Novosti