Blog posvećen cveću, cvećarima i cvećarama

Sve o aranžiranju cveća, cvećarskom poslu, nabavci...

24
Dec 2012
14:7

Mali saveti 1

Kategorija: saveti

Sobne biljke imaju svoju priču. Veština njihovog gajenja je u stvari u tome da im se stvore povoljni uslovi za život. Za njih je bitna ljubav, nega, smeštaj, svetlost...puno iskustva i znanja je potrebno da imamo zdravu i lepu biljku u stanu. Uz pomoć naših saveta gajenje biljaka postaće jednostavno i zabavno.

Jevtino đubrivo za cveće

Ako u vodu za zalivanje stavite ljuske od jajeta ili jedan mali komadić lepka za drvo, biljke će vam znatno brže rasti.
Ostaci čađi, talog od kafe ili hladan ruski čaj koji dugo stoji, predstavljaju izvrsno, besplatno đubrivo. Ili stavite nekoliko školjki od ostrige u plastičnu vrećicu, zatim ih izlupajte, pa ih pospite po zemlji. Povremeno svoje sobne biljke obradujte rožastim ivericama. Njih I školjke od ostrige možete nabaviti i u dobrim cvećarama. Isti efekat postići ćete ako u zemlju pomešate kosu koja vam je otpala prilikom češljanja.

Presađivanje sobnih biljaka

Predviđene saksije dan pre presađivanja stavite u kofu s vodom da se dobro ovlaže. U protivnom će svežoj zemlji oduzeti previše vlage. Odaberite uvek saksiju koja je od prethodne veća za samo jedan broj. Umesto komada stakla na rupicu za odvod vode stavite komad kosti, jer će on ujedno hraniti biljku.

Štetočine u saksiji

Štetočine će izaći na površinu ako saksiju stavite u vou zagrejanu na oko 35 stepeni Celzijusovih. Ili u zemlju umešate talog crne kafe. Ili na površinu zemlje stavite izdubljeni krompir. Uvući će se u njega, pa ga potom možete baciti.

Šibice u saksijama

Stavite u svoje saksije nekoliko zrna šibica sa glavom na dole. Sumpor će rasterati sve štetočine. Osim toga pomoću šibica možete odrediti položaj biljaka u odnosu na strane sveta, što je posebno važno kada se radi o kaktusima i kamelijama, kojima opadaju pupoljci ako se prečesto okreću. Izuzetak čine paprati koje se ravnomernije razvijaju, ako se saksija povremeno okreće u pravcu kazaljke na satu.

Divni fikusi i palme

Vaš fikus će se žbunasto širiti ako centralno stablo na visini od oko 40 cm oštro presečete, pa isečeno mesto brzo zatopite pomoću zapaljene šibice, da fikus ne bi “iskrvario”. Iznesite ga povremeno na kišu, a zatim ga slabo zalivajte. Ne smete nikako dozvoliti da mu dno bude vlažno! Listove povremeno istrljajte ostatkom piva da bi im se povratio sjaj.

Mudrosti u vezi sa vaznama

Da li vam vazna propušta vodu? Glinene vazne u tom slučaju namažite sa unutrašnje strane voskom za parket ili vrelim parafinom. Vazne od stakla, kreamike ili gline takođe možete isprati kalijumovim ili natrijumovim silikatom ili jednostavno premazati bezbojnim lakom za nokte.