Blog posvećen cveću, cvećarima i cvećarama

Sve o aranžiranju cveća, cvećarskom poslu, nabavci...

5
Dec 2013
11:20

Lavanda

Lavanda – prelepi cvet koji isceljuje

Pisala sam ranije o lavandi, ali cu ovaj put pokusati da vam ovaj predivni cvet prikazem sa druge strane.. Ne samo da cvet ove biljke izgleda prelepo, vec je i visestruko koristan!

Dostava cveca Beograd

Postoji vise od cetrdeset vrsta lavandi. Najvise se koristi najvise proucavana je Lavandula angustifolia. Nasi preci su vekovima koristili ovaj cvet za opustanje, ‘smirivanje zivaca’, eliminaciju nesanice, za glavobolje, smanjenje gastrointestinalnih tegoba… U prethodnom stolecu je otkriveno da lavanda umiruje menopauzalne simptome!

Lavanda za opekotine

Sve do 1900. godine lavanda je koriscena pojedinacno, na osnovu predanja i bez zvanicne medicinske potvrde. Te 1900.godine je francuski hemicar Rene-Maurice Gattefosse opekao ruku u svojoj laboratoriji. Odmah je potopio ruku u posudu sa uljem lavande! Primetio je da mu je bol ubrzo nestao, a ruka se brzo oporavila, bez promena na kozi! Nesto kasnije je drugi Francuz, vojni hirurg dr Jean Valnet bio prinudjen da se u toku Prvog svetskog rata snalazi kako bi nadomestio nedostatak lekova. On je koristio lavandu za smanjenje bolova i tretiranje opekotina. Primetio je cak i da se opekotine tretirane lavandom redje inficiraju! Danas, nekoliko bolnica u Francuskoj koristi lavandu za lecenje opekotina! Preporuke su da se za opekotine treceg stepena ne koristi lavandino ulje (niti bilo koje drugo), a svi su se slozili da je upotreba lavande u opekotinama prvog i drugog stepena korisna!

Lavanda je ucinkovita protiv MRSA-e!

MRSA – Meticilin Rezistentni Staphyilocccus Aureus, je bakterija otporna na većinu antibiotika koji su u standardnoj upotrebi, a najcesce su infekcije ovom bakterijom u bolnici (takozvane intrahospitalne infekcije). Uzrokuje ozbiljne infekcije, koje se neretko završavaju smrtnim ishodom. U brojnim laboratorijskim ispitivanjima se pokazalo da je lavanda ucinkovita protiv MRSA-e! Lavandula Latifolia se pokazala najdelotvornijom! Medjutim, za sada jos uvek nema naucnih potvrda, niti preporuka za ovakvu upotrebu lavande.

Dostava cveca Beograd

Ulje i caj od lavande

Sirok je spektar upotrebe caja i ulja ove prelepe, mirisne biljke… Daleko najpoznatija i najcesca je upotreba u aroma-terapiji.. Lavanda deluje na brojne bakterije i gljivice, pa je nasla svoje mesto u upotrebi za vaginalnu kandidijazu i bakterijeske vaginoze. Zanimljivo je da nisu poznate nuspojave kod upotrebe lavande, a takodje nema ni kontraindikacija za njenu upotrebu uz druge lekove i lekovite trave! Ovakvim karakteristikama se moze pohvaliti retko koja materija!

Dostava cveca Beograd

Lavanda protiv komaraca Od ranije je poznato da komarci ‘beze’ od lavande! Za ovu svrhu, lavandu mozete posaditi u saksiju ili u dvoristu (o tome smo već ranije pisali), ili buketic lavande drzati na stolu… Takodje, mozete par kapi ulja lavande nakapati u svecu koja gori!

Dostava cveca Beograd

Sve u svemu, lavanda je jedna sjajna biljka! Lepa, mirisna, korisna.. Zbog prethodno navedenog, toplo preporucujem da u kuci uvek imate pakovanje kvalitetnog lavandinog ulja! Nadam se da necete naci izgovor da svoj dom ne oplemenite ovim ljubicastim cvetom!

Cvetni pozdrav, Mili