Blog posvećen cveću, cvećarima i cvećarama

Sve o aranžiranju cveća, cvećarskom poslu, nabavci...

7
May 2013
20:1

Dan Majki

Druge nedelje Maja se širom sveta obeležava Dan Majki

Važno je da na svoju majku misliš svaki dan, a na taj dan je zagrli i kaži joj upravo ovo: Volim te, mama! Ne, to nije patetično, nekada se ipak ljubav mora reći naglas.

Dostava cveća Beograd

Majčin dan je praznik u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja obelezava svake godine druge nedjelje u Maju. Ove godine on opet pada na 12. Maj kao i dana kada je osnovan.

Kao osnivač Majčinog dana vodi se Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12.05.1908. u nedelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. Sa 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mesnoj ih je crkvi delila drugim majkama. Dan majki ubrzo je postao popularan zahvaljujući brojnim, gotovo fanatičnim pismima Ane Džarvis. Za popularnost praznika zaslužan je i njen trud oko promotivnih kampanji po celom svetu, u koje je uložila sve svoje slobodno vreme.

Dostava cveća Beograd

Džarvis nije odustala ni nakon što je nekoliko senatora ismejalo njenu ideju i želju prema kojoj bi Dan majki postao stvarnost, pa je 1914. njen predlog prošao na Kongresu s vrlo malo protivljenja.

Cveće cveću, Milja