Blog posvećen cveću, cvećarima i cvećarama

Sve o aranžiranju cveća, cvećarskom poslu, nabavci...

22
Oct 2013
7:41

Dekoracija trpeze cvećem u par minuta

Kategorija: saveti

Očekujete goste na ručku ili večeri? Želite da ih oduševite i pokažete im svoju kreativnost i maštovitost? Pokušaću sa nekoliko predloga i saveta da vas motivišem da sa par cvetova dekorišete svoju trpezu i od sasvim običnog obroka napravite doživljaj za pamćenje!

Pretpostavljam da pomišljate na velike ikebane, za koje su potrebni sati aranžiranja i gomila cveća! Medjutim, moja ideja je sasvim drugačija! Ja predlažem što jednostavnije aranžmane, koji se brzo prave, ne zahtevaju puno novca, ne zauzimaju puno prostora za stolom i ne zaklanjaju vam osobu koja sedi sa suprotne strane stola!

Ukoliko se radi o svečanom ručku ili večeri, svakako vam savetujem belo cveće, u staklenoj posudi, bez puno zelenila i detalja. Na ovaj način ćete imati svečanu trpezu, a cveće će delovati elegantno i prefinjeno. U obzir dolaze lale, ruže, gerberi, kale.. Takodje, za ovakvu priliku se potrudite da i ostale stvari na stolu (tanjiri, činije, salvete, stolnjak i sl.) budu sto diskretniji i sa što manje šarenila!

Ukoliko želite da atmosfera bude toplija, prisnija i opuštenija, birajte nežne i jače boje (crvena, roze, žuta). Sigurna sam da u kući imate neku činiju ili posudu u koju se može sipati voda! U vodu stavite par cvetova u više boja, par listova, grančica, latica.. Par sveća oko aranžmana će dodatno 'utopliti' vašu trpezu!

Ukoliko nameravate da poslužite gostima neku egzotičnu hranu, onda bi i cvetni aranžman trebao biti nešto neobičniji! Ali, to svakako ne znači da treba biti komplikovan!

Evo jednog idealnog primera za te svrhe! Na ovalnu posudu stavite par sveća, a pored njih snop grančica. Potom, sa obe strane stavite po jedan cvet! Orhideja bi bila dobar izbor, mada je i grančica trešnje ili jabuke u cvetu bila savršeno rešenje za ovu priliku! Toplo vam savetujem da ne budete lenji i odvojite par minuta za dekoraciju vaše trpeze! Vaši gosti će biti oduševljeni, atmosfera toplija, a imaćete i tek kako dobru temu za razgovor!

Cveće cveću, Milja