Blog posvećen cveću, cvećarima i cvećarama

Sve o aranžiranju cveća, cvećarskom poslu, nabavci...

23
Sep 2012
3:49

Da cveće u vazi duže traje

Kategorija: saveti

Cveću čije stabljike ispuštaju sluz, poput gerbera, voda bi trebalo da se menja svakodnevno, ostalima možete samo da dolijete kada ispari. 

Jorgovani, zumbuli, narcisi, lale i drugo prolećno cveće osvežiće dom i lepotom i opojnim mirisom. Ipak, cveću u vazi vek je relativno kratak, brzo se suši i gubi aromu. Možete mu produžiti trajanje na nedelju dana i duže ukoliko sledite savete stručnjaka.

cvece

Vaza u koju stavljate cveće trebalo bi uvek da bude besprekorno čista i napunjena do 1/3 tekućom vodom iz česme. Pre nego što se stavi cveće, sačekajte da voda dobije sobnu temperaturu. Za to vreme odstranite donje listove na cveću, jer će u vodi brzo početi da trule. Svaku stabljiku skratite za centimetar do dva, ali to učinite pod vodom da ne bi ušao vazduh i otežao kretanje vode do pupoljaka. 
Cveću čije stabljike ispuštaju sluz, poput gerbera, voda bi trebalo da se menja svakodnevno, ostalima možete samo da dolijete kada ispari. Svaki treći dan u vodu stavite aspirin, koji će da spreči stvaranje bakterija. Cveće koje ima šuplju stabljiku trebalo bi da skratite svakog drugog dana. 
Ako volite ruže, pre nego što ih stavite u vazu, potopite ih u posudu sa mlakom vodom na 15-ak minuta, a pre nego što ih izvadite skratite stabljike u vodi kosim rezom i odstranite donje lišće. Vazu sa ružama nemojte da držite na toplom i sunčanom mestu jer će se pupoljci prebrzo otvoriti.