Blog posvećen cveću, cvećarima i cvećarama

Sve o aranžiranju cveća, cvećarskom poslu, nabavci...

9
Dec 2012
22:55

Hrizanteme

Kategorija: cvece hrizanteme

Odavno je hrizantema cvijet koji je na nasim prostorima poznat kao „zimska ruza“, jer cvijeta u kasnu jesen i trpi mraz i snijeg. Takodje, mnogi hrizantemu smatraju kraljicom boja, koja se ne boji bijelog zimskog prekrivaca.

Sam naziv nam govori o njenoj velicanstvenosti. Naime, rijec hrizantema potice od dvije grcke rijeci, i to chrystos sto znaci zlato i anthos sto znaci cvijet. Iz ovoga mozemo zakljuciti da hrizantema sustinski znaci zlatni cvijet, sto znaci da je njena orginalna boja zlatno zuta.

Jedan od razloga za gajenje ovog cvijeta, svakako je pristupacna cijena, dok je najveci problem odluciti se pri odabiru boja. Bitno je znati da se radi o visegodisnjoj biljki, koja se veoma lako moze cuvati i za nadolazece periode.        

Sadnja: 

  1. uzeti saksiju koja je za 1,5 do 2 cm veca u precniku od saksije u kojoj smo cvijece kupili
  2. na dno saksije staviti kamencice
  3. napraviti smjesu kupovne zemlje za cvijece i pijeska, i to u odnosu 3:1
  4. rukama skinuti okorelu zemlju sa biljke, a zatim posaditi u novu saksiju

Ukoliko biljku posadite na ovaj nacin, ona ce uspjesno prezivjeti zimu na hladnom i svijetlom mjestu. Idealno mjesto je zastakljena terasa, i sl.

Dakle, ukoliko ste ljubitelji cvijeca, ovo je idealna biljka za zimski period. Uz samo malo truda i biljke, uzivacete u bojama zimske kraljice koja ce Vasu okolinu ciniti posebnom.


Srecno!

Jelena Drinić