Blog posvećen cveću, cvećarima i cvećarama

Sve o aranžiranju cveća, cvećarskom poslu, nabavci...

9
Dec 2012
22:32

Lepotica sa snagom munje

Kategorija: perunika cvece

Šta je najčešća asocijacija na pomen “munje”? Struja, svetlost, oluja? Uglavnom. 

Mada, za ljubitelje superheroja koji zadnjih godina preplavljuju bioskopske sale, asocijacija je svakako čuveni junak Tor, koji je nastao po uzoru na nordijskog boga groma. Neki bi se setili Zevsa, boga groma iz starogrčkih mitova, oca Herkulesa, koji je takodje dosta vremena provodio na televiziji, edukujuci decu o hrabrosti i prijateljstvu. Pored takvog uticaja medija, ne čudi što će se samo retki setiti slovenskog boga Peruna, za koga se verovalo da stvara munje i gromove udarcem čekica o ogroman nakovanj. Među onima sam koji se sećaju i tih priča, kao i legende o prelepom cvetu, koji bi izrastao iz tla koje je pogodila gromovnikova munja.

Perunika, jedan od najlepših cvetova, po mom skromnom mišljenju. Ime je dobila upravo po Perunu, dok njeno latinsko ime “iris” znači duga, koje je dato u skladu sa raznobojnosti ovog cveta. Smatra se i da ime vodi i poreklo od Iride, grčke boginje koja simbolizuje vezu između neba i zemlje, odnosno, ljudi i bogova. Vremenom su ova stara predanja izbledela, a perunika se održala u hrišćanskim pričama i legendama. Po nekim tumačenjima, perunika simboliše samog Hrista, a ponekad i samo sveto trojstvo. 

Lepota ovog cveta inspirisala je i čuvenog Van Goga da stvori jedno od njegovih najcenjenijih dela. “Perunike” su nastale u poslednjoj godini života velikog umetnika, tokom njegovog boravka u duševnoj bolnici  San Remi. Nastale su pre nego što je nastupio prvi napad u bolnici, i s toga je sliku nazvao “gromobranom” za bolest koja mu je skraćivala život. Verovao je da je slikanje ono što ga održava u životu. 

Nažalost, njegovom životu je prebrzo došao kraj, ali njegova dela, poput “Perunika”(kojima se vrednost procenjuje na preko 50 miliona dolara), pružila su mu ono što malo ko postigne i u dužem životu: besmrtnost.  

Iskra  Jovanovska