Blog posvećen cveću, cvećarima i cvećarama

Sve o aranžiranju cveća, cvećarskom poslu, nabavci...

7
Nov 2012
20:34

Savjeti za njegu rezanog cvijeća

Kategorija: saveti

Drage dame i poštovani posjetioci,

Da li se i vi, kao i ja, obradujete prelijepom buketu cvijeca? Za mene cvijece je poklon za svaku priliku, poklon s kojim ne mozete pogrijesiti. Ukoliko se cvijecu radujete kao ja, sigurna sam da ga zelite sto duze odrzati na zivotu i uzivati u njegovom mirisu i ljepoti. Znate li kako?

Cvijece zasluzuje posebnu paznju, cesto mnogo vise paznje nego sto mu mi dajemo. Vazno je znati da nasa briga cvijecu moze produziti zivot,ali ga isto tako i skratiti. Tu smo da sa Vama podijelimo nekoliko savjeta o njezi rezanog cvijeca:

Vaza

Prije nego sto cvijece stavimo u vazu sa vodom, vazno je provjeriti da li je vaza cista, a zatim vazu napunite hladnom ili mlakom vodom. Strucnjaci savjetuju da izbjegavate metalne vaze, jer one dovode do brzeg propadanja cvijeca. Kao sto je vazno mijenjati vodu, toliko je vazno i da prije svake promjene vode vazu operemo. Zapamtite: PROMIJENJENA VODA U PRLJAVOJ VAZI NISTA NE ZNACI! Ukoliko zelite Vesem cvijecu jos malo produziti zivot, vaze perite vodom u koju ste nasuli malo sirceta, soli i dodali malo istucane ljuske jajeta.

Vitamini

Zivimo u 21. Vijeku, vremenu kada nam je dostupno mnogo vise stvari nego prije. Zato se potrudite da u vodu dodate hranu za cvijece. Vazno je da se pri upotrebi proizvoda pridrzavate upustva proizvodjaca. Nije potrebno da cvijecu dajete vise vitamina nego sto proizvodjac savjetuje, jer biste mogli postici nezeljeni efekat. Samo pravilnom upotrebom cete produziti zivot Vaseg cvijeca.

Pripremanje cvijeca za vazu

Prije nego sto cvijece stavimo u vazu, potrebno je podrezati stabljike. Naime, stabljike se nakon branja osuse. Zato je potrebno da, prije nego sto cvijece stavimo u vodu, ostrim nozem ili makazama odsijecemo 3-5 cm stabljike. Najbolje je da ovaj zahvat uradite pod vodom, medjutim nije obavezno. Nakon podrezivanje, cvijece stavite u vodu jer cete na taj nacin sprijeciti dalje susenje cvijeca.

Poslije podrezivanja, bitno je ukloniti lisce koje bi moglo zavrsiti pod vodom. Lisce pod vodom je izlozeno velikom uticaju bakterija, pa brzo trune sto dovodi di prljanja vode i neugodnog mirisa sto rezultira ubrzanim propadanjem Vaseg cvijeca.

Voda u vazi

Cvijece svakodnevno trosi odredjenu kolicinu vode, te je zato potrebno kontrolisanje vode u vazi. Ne pravite gresku upotrebom omeksane vode! Koristite vodu iz cesme ili kisnicu koja je sobne temperature. Nije potrebno da vodu mijenjate dok se ne uprlja I dok ne postane mutna. Ukoliko postupak mijenjanja vode traje dugo, morate opet podrezati Vase cvijece.

Nadjite pravo mjesto za Vase cvijece

Bitno je da cvijece zastitite od promaje I izvora toplote. Strujanje vazduha, kao I povisena temperature smanjuju vlaznost vazduha zbog cega dolazi do brzeg postupka uvenuca. Vazno je postovati pravilo koje govori da cvijece duze traje u hladnijim prostorijama bec jaceg strujanja vazduha! Idealna temperatura za cvijece je 2-8°C.

Uklanjanje uvelih dijelova

Opste je poznato da neke vrste cvijeca propadaju brze a neke sporije. Kako bi Vas buket sto duze lijepo izgledao, odstranite cvijetove koji su uveli. Uveli dijelovi biljke brzo trunu sto dovodi do brzeg truljenja I preostalog cvijeca.

Jos neki savjeti

  1. Kako bi sprijecili transpiraciju i prekomijeran gubitak vode, povremeno cvijece poprskajte rucnim prskalicama.
  2. Cvijece drzite dalje od voca i povrca

Koliko je vazno da se pridrzavate ovih savjeta, toliko je vazno i da znate sta Vasem cvijecu skracuje zivotni vijek:

1. Budite oprezni sa drskama rezanog cvijeca

- ukoliko drske rezanog cvijeca stisnete prejako ili ih probusite, uzrokovacete povrede tokova vode, a bakterije ce se razmnozaviti mnogo brze. Ovaj proces je stres za cvijece, i samim tim ce smanjiti trajanje buketa.

2. Nema potrebe da u vazu stavljate novac, niti limunov sok

- ovo su samo „babine price“ koje uopste ne djeluju, niti mogu da pruze hranjive materije cvijecu

3. Ne mijesajte narcise sa drugim cvijecem

- Narcisi su vrsta cvijeca koja ispusta lateks iz stabljika, sto moze da naskodi drugom cvijecu

 

Puno pozdrava šalje Vam Jelena Drinic