Blog posvećen cveću, cvećarima i cvećarama

Sve o aranžiranju cveća, cvećarskom poslu, nabavci...

21
Oct 2012
11:55

Iskoristite jesen za sadnju idealnog cvijeća

Kategorija: hortikultura

Nastupa jesen, godisnje doba koje neki smatraju dosadnim I tmurnim dok drugi uzivaju u opalom liscu i romanticnim kisama. Ali ipak, za sve “cvijeceljubce” jesen je savrseno godisnje doba, jer je jesen period kada najvise vremena provodite u svom vrtu. Osim sto spremate biljke za zimsko mirovanje, vrijeme je I da isplanirate proljetni izgled svog vrta, te da, u skladu s tim, posadite biljke koje ce vas obradovati pocetkom proljeca.

Kada govorimo o sadnji cvijece u jesen, bitno je spomenuti macuhice. Macuhica je biljka koja se sije prve godine, da bi tek sledece procvjetala. U jesen se siju I lukovicaste biljke, koje cvjetaju pocetkom proljeca. Pod lukovicastim biljkama podrazumijevamo biljke koje je lako uzgojiti, a mozemo ih posaditi na raznim mjestima kao sto su zardinjere, travnjaci I sl. Lukovice se mogu kombinovati I sa jednogodisnjim/dvogodisnjim biljkama.

Takodje, mogu se saditi I ispod listopadnih stabala, ali je bitno da imaju dovoljno sunceve toplote I svjetlosti dok drvo ne pocne da cvjeta. Medjutim, po mom misljenju, najljepse izgledaju posadjenje u velikim skupinama gdje izborom odgovarajucih boja I vrsta mozete stvoriti pravu proljecnu fantaziju u vlastitom vrtu.

Lukovicaste biljke pocinju da cvjetaju pocetkom proljeca, pa da pocetka ljeta. Lukovicaste biljke imaju karakteristicnu slicnost: zadebljan podzemni dio u koji spremaju hranu koja sluzi za prezivljavanje tokom nepovoljnog dijela godine, kao i za tjeranje novih izdanaka kada pocnu povoljni vremenski uslovi. Krajem ljeta vas vrt posebnom moze da cini graciozna zuta boja pupavice, suncanice,suncokreta ili cvijeta poznatog kao djevojacko oko.

  

U periodu jeseni atrakcija su jesenski zvjezdani sa rozim, ljubicastim, bijelim ili tamno crvenim cjetovima. 

Takodje, za vrijeme jeseni vas vrt moze da uljepsava i veliki zednjak ili tustika. Radi se o biljci velikih cvatova. Voli sunce i propusnu zemlju. Pojavljuje se u rozoj i tamno crvenoj boji.

Jos jedna biljka, pogodna za jesen, je jesenski jedic. Ioako je ova biljka veoma lijepa, u nasoj okolini je rasprostranjena jer su svi dijelovi biljke otrovni. Lijepom je cine izduzeni listovi sa cvjetovima ljubicaste boje. Voli humusna zemljista.

Jedna od najpopularnijih jesenskih biljki, svakako je jesenska sumarica koju cine bijeli ili rozi cvjetovi. Naraste od 50 do 100cm, i sadi se u malim grupama, od 3 do 5 biljaka.

 

Jelena Drinic