Blog posvećen cveću, cvećarima i cvećarama

Sve o aranžiranju cveća, cvećarskom poslu, nabavci...

10
Oct 2012
21:16

Pokloni mi cvet i znacu sta mislis i osecas

Mnogi ljudi prilikom kupovine cveća nemaju vremena da puno razmišljaju o njihovoj simbolici i koje cveće priliči kom dogadjaju.Sa druge strane, poslednja stvar koju želite je da uvredite nekoga slanjem pogrešne poruke putem cveća. 

Cveće na prvom mestu možemo razvrstati po boji. Uopšteno gledano, bez obzira o kojoj se vrsti sveća radi, ljubičasta boja simboliše nežnost, plava vernost, maštu i sanjaranje, a narandžasta ponos i energiju. Bela boja simboliše nevinost i čestitost, crvena ljubav, vatru, život i lepotu, zelena nam govori o razumevanju i saosećanju,  dok žuta predstavlja ljubomoru ali i radost. Naravno, za svaku vrstu cveća ponaosob, u kombinaciji sa bojom njegova simbolika se detaljno određuje jer svaki cvet nosi drugačiju poruku. Da biste odabrali cvet koji je u skladu sa onim što želite da poručite, a da ne pogrešite u izboru, izabrali smo za vas najrasprostranije vrste cveća i detaljno opisali njihovu simboliku.- Želite da pokažete nekome koliko cenite vaše prijateljstvo?
Pošaljite Margarete, Karanfile, Gerbere ili Lale. Svo ovo cveće je prikladno. Izaberite boju prema prilici...bela za pomirenje, žuta da oraspoložite prijatelja, ciklama za majke. Ili jednostavno poklonite cveće u omiljenoj boji voljene osobe!
- Orhideja simboliše želju za uspehom i posebnost . Ovaj nežni cvet, u skladu sa svojim izgledom, može simbolisati ljubav, rafiniranu lepotu, romansu, erotiku i želju za intimnošću. Orhideje se često poklanjaju i porodiljama i bolesnicima kako bi im se poželeo što brži oporavak.
- Želite da oraspoložite nekoga?
Ništa ne može da pobedi veliki, sveži suncokret. Gerberi su takodje sjajan izbor, s obzirom da su srodni suncokretu i imaju dugačke, prelepe latice u raznim bojama.
- Ljiljan predstavlja simbol beskrajne lepote, sreće, čistoće, devičanstva, besmrtnosti i spasa. Često se koristi na venčanjima jer po biblijskom  predanju simbolizuje biranje voljenog bića.  Beli ljiljan se vezuje za nevinost i čistoću, žuti za neistinitost i obmanu, a ljubičast za povratak sreće.
- Želite da pokažete posebnoj osobi koliko je volite?
Ništa ne govori "Ljubav i Romantika" više od Ruža. Lale u crvenoj ili rozoj boji su takodje dobar izbor koji simbolizuje romantiku i privlačnost. Nije loše da izbegavate ovo cveće ukoliko Vaše namere nisu povezane sa Romantikom.

 

Tijana Živković