Blog posvećen cveću, cvećarima i cvećarama

Sve o aranžiranju cveća, cvećarskom poslu, nabavci...

10
Oct 2012
22:46

Ljiljani

Kategorija: Ljiljani cvece

Kada bi Vas neko upitao koje je najpopularnije cveće na svetu većina bi pogodila čak I da pritom uopšte nije upućena u cvetne trendove. Odgovor je ruža.Ruža, kao znak večne romantike će uvek biti prva I našim srcima I mislima. 

ljiljan

Baš iz tog razloga niko I ne pamti srebrno odličje koje nose ljiljani. Cvet koji  je pomalo, rekao bih,  nenametljiv , sveprisutan I koji jednostavno pleni  svojom raznolikošću I izgledom . Ponosno nosi svoje mesto u ovom “takmičenju lepote”.Kroz vekove i religije, ljude I mitove, ljiljani su uvek bio tu. Njegovo značenje se menjalo kroz doba prilagođavajući se mentalitu I trendovima koji su tada vladali.Ljiljani su čak bili I predmet tumačenja u ljudskim snovima. Tako da ako bi osoba drzala ljiljane u svojim rukama to bi značilo da je izuzetno cenjena I poštovana u društvu.

Nekada, hrišćanstvo su ljiljani asocirali sa nevinošću I čistotom. Danas, u drugu ruku, naš skromni cvet je dobio potpuno drugo značenje. Danas ga povezuju sa ženskom seksualnošću, tako da je naš nosilac srebra konačno razvio svoja krila i počeo da leti nebom našeg nepraštajućeg sveta.Kada govorimo o činjenicama moramo naglasiti da sve vrste ljiljana pripadaju rodu Lilium koji sačinjavaja skoro 110 vrsta. On je široko  rasprostranjena biljka, može se naći u Evropi, Aziji, Japanu, Kanadi.. Izgleda da se jedino ne može naći na Artiku i Antartiku. Takođe, moramo da istaknemo da su ljiljani svakako najzastupljeniji u Evropi od svih kontinenata.Ljiljani pripadaju porodici Liliaceae. Sama biljka se sastoji iz lukovice iz koje izniče stabljika na kojoj se nalazi jedan ili više cvetova i listova. Naravno, boja i oblik zavise od regiona iz kojeg potiče sama vrsta ljiljana. Najzastupljenije endemske vrste ljiljana koje se nalaze na balkanu su:

 

Bosanski ljiljan (Lilium Bosnacium)

Žuti ljiljan (Lilium Jankae)  

Albanski ljiljan  (Lilium Albanicum)

 

Crni ljiljan (Lilium Dalmaticum)  

Što se tiče samog uzgajanja ljiljana, najbolje ih je saditi u proleće ili jesen.  Mogu se uzgajati  u bašti i isto toliko uspešno u saksijama, sa dodatkom da ako kojim slucajem rešite da ih sadite u bašti morate da obratite posebnu pažnju na mesto, jer uprkos tome što ljiljani vole sunce  izloženost podnevnim sunčevim zracima im ne prija. Tako da bih savetovao da ih zasadite na mestu gde će moći da se odmore od popodnevnih vrućina.

Ne zahtevaju svakodnevno zalivanje, ali je bitno da se prilikom zalivanja zemlja oko lukovice natopi vodom kako bi je sama biljka napredovala.  Ne zaboravite da djubrite zemlju oko biljke svakih par nedelja za vreme njihovog rasta i cvetanja, ali izbegavajte djubrivo sa visokim kolicinama azota .  
Obavezno uklanjajte suvo ili pozutelo lišće tokom cele godine dok za vreme cvetanja kesice sa semenkama odstranite sa biljke kako bi ste produžili vreme u kojem možete uživati u lepoti i  slatkom mirisu njihovi cvetova .
Činite to, i bićete veoma uspešni u uzgajanju Ljiljana.
I za kraj jedna zanimljivost. Iako Ljiljani nisu otrovni po ljude, mogu izazvati slepilo pa čak i smrt kod mačaka, tako da ako ste ponosni vlasnik neke slatke mace, potrudite se da ih držite odvojene jednih od drugih koliko toliko.
Igor Jankovic