Blog posvećen cveću, cvećarima i cvećarama

Sve o aranžiranju cveća, cvećarskom poslu, nabavci...

23
Sep 2012
3:49

Cvećara - unosan i lak posao?!

Kategorija: Cvećara Cveće

Kada prođete pored cvećare da li pomislite kako je to lep posao gde bez puno muke možete zaraditi dosta novca?

Za sve one koji su to nekada pomislili, evo par napomena koje će ih možda uveriti da nema lakog posla ili "lakog novca".

Cvecara
Na prvi pogled sve deluje lako, treba vam prostor sa dosta prirodne svetlosti, mesto za cveće i jedna hladna ostava za čuvanje cveća, malo kreativnosti, malo dobre volje i posao kreće! To je samo prvi pogled, ipak posao sam po sebi nosi dosta rizika.
Cveće je osetljiva roba pa prilikom odabira cvećari moraju voditi računa da ne kupuju previše cveća jer se svakodnevno baci određena količina koja se ne proda, a oni su je platili. Cvećara mora u svakom momentu imati širok izbor cveća, ali se mora voditi računa o razdvajanju sveže od starije robe i pronaći kupca za svaki cvet u radnji. Takođe je samo održavanje rezanog cveća koje stiže u radnju jako bitno. Postoje razne bolesti koje se vrlo brzo prošire pa sve posude moraju biti uvek čiste i dezinfikovane, a samo cveće redovno održavano, skraćivanjem drške, uklanjanjem trnja, lišća...
Radni prostor mora biti uvek čist jer je samo tako moguće sačuvati cveće od preranog uvenuća. Raspored cveća treba da bude stalno drugačiji i zanimljiv kako bi privukao kupce koji u prolazu pogledaju kroz izlog.
U samom pravljenju aranžmana jeste bitna kreativnost radnika, ali se ni oni sami ne oslanjaju toliko na svoju kreativnost jer je u ovom poslu, kao i u drugim, potreban trening i stalno usavršavanje jer i sama tehnika aranžiranja napreduje i menja se, kao i trendovi.
Rizik postoji u svakom poslu, tako i u ovom, ne samo da li će doći dovoljan broj kupaca, već i da li će roba koja stigne biti sveža i kvalitetna. Dakle bitno je imati i dobrog dobavljača cveća jer vrlo često cveće stigne u radnju smrznuto ili ne baš sveže.
Novac koji se uloži u cveće, propada ako se ono ne proda, a dešava se svakodnevno da se nešto ne proda pa propadne i otpisuje se.
Svako ko planira da otvori cvećaru sa idejom da ne treba puno uložiti, a dobro će zaraditi, mora dobro razmisliti i uzeti u obzir sve gore pomenuto.
Sledeći put kad budete kupovali cveće, setite se da se svaki aranžman pravi sa puno truda i da su se ljudi zaista potrudili da sve izgleda savršeno...toliko dobro da i vas natera na pomisao kako to mora da je lak posao!
 
Cvetni pozdrav!
Mili