Orezivanje ružaKako, kada i koliko orezati ružu je najčešća tema diskusija no obrezivanje ovisi u prvom redu o njezinu ružinom uzgojnom obliku. Ruže obrezujemo čim se temperature zraka ustabile, dakle od ožujka, a u nekim krajevima već i u veljači. Najpovoljniji je trenutak za to kada krenu prvi izboji, kako bismo bili sigurni da nećemo odrezati izboje za koje smo mislili da su smrzli. Nakon rezidbe slijedi obvezna obrada tla oko ruža, te njihova prihrana organskim i mineralnim gnojivima. 

Orezivanje ruža se može suziti na tri najčešće korištena načina: 

Orezivanje suvremenih ruža (može se koristiti za velikocvjetne ruže, čajevke, floribunde, ruže patio i minijaturne ruže) Najprije odstranite sve odumrle grane što bliže zemlji. Odstranite sve stabljike koje rastu prema sredini grma kako bi osigurali više zraka. Prikratite sve pretanke izdanke do zemlje jer oni nikada neće dobro cvasti. Odstranite sve stare i debele stabljike i odumrle čvorove te koristite velike škare s dugim ručkama ukoliko je potrebno. Prikrate preostale zdrave izdanke na visinu od oko 20-30 cm, budući da cvjetove formiraju na mladim izdancima. 

Orezivanje grmolikih ruža (može se koristiti za engleske, starinske, divlje i parkovne ruže) Najprije odstranite sve odumrle grane, tanke zamršene izboje, tanke vretenaste izboje te ostavite tri do sedam stabljika. Odrežite postrane izboje tako da svaki na sebi ima po dva spavajuća pupa. Prikratite izboje na 40 do 60 cm visine odnosno prikratite ih na jednu trećinu. 

ruze_penjacice

Orezivanje ruža penjačica Ove ruže se obrezuju suzdržano i to tako da ostavite okomite izboje koliko je god moguće netaknute a izboje sa strane skratite na tri spavajuća pupa. Njegujte svake godine brzorastuće izboje koji niknu jer stari glavni izboji kada odrvene proizvode manje cvjetova. Ukoliko predugo čekate sa odstranjivanjem starih grada one će odrvenjeti i neće moči više proizvoditi nove izboje. Zapamtite da najljepše cvatu izboji stari 2 godine.