LAVANDA I RUŽE ČAROBNA KOMBINACIJAImage

Želite li svoj vrt obogatiti prekrasnim mirisnim notama, razmislite svakako o sadnji mirisnih sorti ruža i prekrasnih mirisnih grmova lavande. Ova čarobna kombinacija zadovoljit će vaša osjetila, kako svojim vizualnim ugođajem, tako još više prekrasnim skladom mirisa. Već sam pogled na ovu sliku mami na šetnju kroz ovaj mirisima okupani vrt.

Image

Za mirisnu dobrodošlicu u svoj dom, ruže i lavandu možete posaditi i na uzdignutu gredicu koja vodi do ulaznih vrata vaše kuće. Ljepota kombinacije prekrasne ruže i nježne, mirisne lavande nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Image

Neka travnati puteljci vašeg vrta budu obrubljeni i namirisani prekrasnim bojama te bogatim i opojnim mirisima kraljice cvijeća i raskošnih grmova lavande.

 

ImageUza svima nama omiljenu kraljicu cvijeća, ružu, kojoj gotovo da i nema po ljepoti i mirisu ravnoga cvijeta, vrlo skladno će se kao pažnje dostojan dvoranin, uklopiti nježna, opojnim mirisom obavijena lavanda. Njen miris sigurno je dostojan kraljevskog podnožja kraljice cvijeća. Boje njihovih cvjetnih haljina također su uvijek dobro usklađene. Bilo koju boju ruže da izaberete, ljubičasti, rozi ili bijeli cvjetovi lavande samo će još više istaknuti i nadopuniti ljepotu cvjetne kraljice. Naravno, na vama je da izaberete, kako vrstu ruže (postoje vrste ruža koje imaju vrlo intenzivan miris, kao i one bez mirisa), tako i vrstu lavande koju ćete posaditi uz nju. I dok je s odabirom ruža relativno lako, jer se lako prilagođavaju klimatskim uvjetima našeg podneblja, pri kupovini lavande se svakako raspitajte o njenoj otpornosti s obzirom na uvjete klime i tla koje nudi vaš vrt. Naime, lavanda je biljka koja preferira sredozemnu klimu i dobro propusno tlo, pa joj kombinacija slabo dreniranog tla i vrlo tmurnog i kišovitog vremena ne obećava uspješan uzgoj.

ImageStoga, želimo li posaditi lavandu u ilovasto tlo vlastitog vrta, morat ćemo ga poboljšati dodavanjem komposta i oštroga pijeska, a ako je tlo kiselo, tada i dodavanjem vapna (osim Lavandule stoechas koja ne podnosi vapno u tlu). Lavanda najbolje uspijeva na siromašnim pjeskovitim tlima i na zaštićenim, osunčanim položajima, zaštićenim od hladnih zimskih vjetrova. Danas se najviše uzgajaju tzv. engleske lavande (Lavandula angustifolias) koje uključuju Englesku, Munsted, Hidcote Pink, Jean Davis, Sarah i Vera, koje cvatu sredinom ili krajem proljeća. Prestaju cvasti početkom ljeta, te nakon šišanja izgledaju kao kompaktne lopte ili živice s egzotičnim mirisom listova tijekom ostatka godine. Kao i sve ostale lavande, ne podnose veliku količinu vode. Francuske lavande (L. stochas, L. dentata , L. viridis, Lavandula stoechas) nisu otporne kao vrste iz prethodne skupine pa se sade na zaštićeno mjesto ili u posude koje se zimi unose u kuću. Najbolje uspijevaju u toplijim klimatima. Želite li da vaši grmovi lavande imaju lijep, kompaktan izgled i da dobro uspijevaju, trebate ih redovito orezivati. Najbolje je orezati grmove odmah nakon što procvatu, te još jednom u rujnu kako bi se stigli obnoviti prije zime.