Blog posvećen cveću, cvećarima i cvećarama

Sve o aranžiranju cveća, cvećarskom poslu, nabavci...

9
Jan 2013
13:26

Da li ste znali ovo o cveću?

Kategorija: zanimljivosti

Da li ste znali?!

1. 1600. godine u Holandiji je bogat čovek bio onaj koji ima lukovice tulipana. One su bile vrednije od zlata!

2. Ukoliko vam nedostaje crni luk dok kuvate, možete ga zameniti lukovicom tulipana. Ukus je odličan!

3. Ako ste na Malti, nemojte poklanjati hrizanteme jer se tamo vezuju za sahrane i lošu sreću.

4. Najveći cvet na svetu je titan arums, čiji cvet je visok oko 3 m i širok oko 1 m. Miris cveta je vrlo neprijatan!

5. Pre nekoliko stotina godina, kada su Vikinzi napali Škotsku, usporila ih je gomila divljeg čička, tako su Škoti dobili na vremenu i uspeli da pobegnu. Zbog toga je divlji čičak postao njihov nacionalni simbol.

6. Drevni Egipćani su lotos smatrali za sveti cvet, pa su ga koristili u ritualima prilikom sahranjivanja. Lotos cveta u rekama, vlažnim močvarama, ali godinama može biti u fazi mirovanja za vreme suše. Sa povratkom kiše, budi se i cvet. Zato je on bio simbol vaskrsenja i večnog života za Egipćane.

7. Najstariji cvet na svetu je otkriven 2002, u severoistočnoj Kini. Archaefructus sinensisbloomed je ime cveta starog oko 125 miliona godina. Izgledom podseća na lokvanj.

8. Od soka divljeg zumbla, nekada davno, je pravljen lepak.

9. Cvetovi i lišće maslačka su bogat izvor vitamina A i C, gvožđa, kalcijuma i kalijuma.

10. Bambus cveta jednom u svakih 5 godina. Svo cveće jedne vrste cveta u isto vreme.

11. Suncokret pomera glavu u skladu sa kretanjem sunca, od istoka ka zapadu, a mesečevo cveće cveta samo noću dok je danju zatvoreno!

12. Skrobni prah dobijen iz biljke Marantha arundinacea je korišten kod domorodaca za izvlačenje toksina iz rana dobijenih otrovnim strelama. Danas se koristi za učvršćivanje želea i pita.

13. Biljka Anđelika je u Evropi korištena kao lek za sve. Od kuge do loše probave. Smatralo se da odbija zle duhove.

14. Kada se Ahil rodio, majka mu je prvo zaronila glavu u čaj od hajdučke trave. Verovalo se da ima zaštitničke moći. Hajdučka trava se koristila i u saniranju rana vojnicima u Prvom svetskom ratu, a i danas važi za vrlo korisnu lekovitu biljku.

Svaki dan gazimo i uništavamo milione korisnih biljaka. Neke od njih leče određene bolesti, neke su dobre za imunitet, druge imaju lep miris...Kada budete šetali nekom šumom, baštom, livadom, sledeći put obratite pažnju na biljke koja vas okružuju. Sigurno ćete naći neku koja prija baš vašem organizmu!

Cvetni pozdrav, Mili