Blog posvećen cveću, cvećarima i cvećarama

Sve o aranžiranju cveća, cvećarskom poslu, nabavci...

26
Jan 2017
10:14

Nova godina kuca na vratima :)

Kategorija: event

Docek Nove Godine samo što nije!

Ko voli da proslavlja novu godinu, može da je slavi citave godine! Pocevši od kada vecina ljudi slavi, skoro svaki drugi mesec možete proslavljati najludu noc sa drugim narodima i kulturama. Pa tako vec u martu novu godinu možete slaviti u Iranu (Nowruz), na Baliju (Nyepi), zajedno sa raznim verskim zajednicama u Indiji slaviti Nava Varsha u toku Marta i Aprila (Ugadi,Gudi Padwa i dr.).
Neki narodi jugoistocne Azije slave Novu Godinu sredinom aprila, slaveci i pocetku proleca pa, ako želite da prisustvujete tim slavljima, rezervišite 13-15 april za putovanje u neku od zemalja južne i jugoistocne Azije (region zapadnog Bengala, Nepal, Punjab region i dr.).
U junu možete zajedno sa narodom Kutchi proslaviti "Novu Godinu" u cast prve kiše u pustinjskom delu podrucja Kutch. Ako mene pitate, to je zaista razlog za slavlje!
Jesen. Godišnje doba kada lišce pada, priroda se priprema za zimski san, a neko slavi Novu Godinu! Tako jevrejski narod slavi Rosh Hashanah, slavi se dva dana od pocetka Jevrejskog kalendara, dan kojim se smatra pocetak ljudske vrste jer su tada nastali, prema njihovom verovanju, Adam i Eva. U Egiptu i Etiopiji možete slaviti Novu Godinu (Nayrouz i Enkutatash) 11. septebra. Raznolike verske zajednice slave Novu Godinu u ovom periodu godine.
Promenljivi datum za slavlje povodom pocetka Nove Godine imaju islamski narodi. Zapravo, prvi dan u novoj godini po islamskom kalendaru je 1. Muharam. Kako je to lunarni kalendar, tako u poredenju sa Gregorijanskim kalendarom, Muharam ne pocinje uvek u isto vreme.
Sad kad znate raspored slavlja, preostaje vam samo da odaberete najprimamljiviju destinaciju i da slavite!

Ukoliko još uvek ne znate gde da slavite Novu godinu u Srbiji, odlucite što pre jer je vecina kafica i restorana unapred rezervisana. Na trgovima vecih gradova se kao i prethodnih godina sprema nešto lepo. Poslednja informacija je za proslavu u Novom Sadu (Zmaj Jovina 1, Novi Sad, Srbija) gde ce biti najjaci docek do sad: Vlado Georgiev, Sergej Cetkovic, Viva Vox hor i Slobodan Trkulja! Svaka cast organizatorima, sasvim sigurno ce biti prepun trg!
Ko je spreman da krene put Crne Gore, u Budvi ce pevati sa Zdravkom Colicem, a za one koji idu u planine, na Zlatiboru ih cekaju Bajaga i instruktori. Jedno je sigurno, svuda je provod zagarantovan! Da li ce to biti najluda noc, ne znamo, najveselija hoce!

Beogradjani ce imati prilike da cuju muziku proverenih zabavljaca i Concert “Plavi orkestar”, “Galija”, “Van Gog”, Sergej Cetkovic.

Nova Godina se docekuje kao i obicno: Dom Narodne Skupštine, Beograd, Srbija
Ukoliko pravite žurku kod kuce, na vreme spremite dobru listu pesama i opremite se ozvucenjem i naravno dobrim društvom.
Gde god bili, želimo vam srecnu Novu Godinu, punu zdravlja i srece!